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’/C DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES Public Health Service

Food and Drug Administra
2098 Gaither Road

AUG 2 3 2005 Rockville MD 20850

Ms. Mary Ruth Baker
President/CEO

Clearwater Colon Hydrotherapy, Inc.
3145 S.W. 74" Terrace

Ocala, Florida 34474

Dear Ms. Baker:

This is in reply to your letter dated March 22, 2004, in which you requested responses to
the following questions regarding our policy on the regulation of colonic irrigation
devices and their prescription requiremerntis. We apologize for the delay 1 our response.
The following represents our interpretation of your question followed by our answer.

1. Are the manufacturers of all Class II colonic irrigation systems required to sell
their devices to prescription holders only, or can they sell to individuals who do
not hold a prescription?

Because these devices can have potentially harmful effects, according to 21 CFR
801.109, they can be sold by prescription only. In most states that is by or on the
order of a physician. The only exceptions are in states which allow other types of
practitioners to prescribe these devices.

2. Are the manufacturers of all Class II disposable rectal speculums required to sell
their devices to prescription holders only, or can they sell to individuals who do
not hold a prescription?

Because rectal speculums are also Class II devices, they can have potentially harmful
effects, and according to 21 CFR 801.109, they can be sold by prescription only, that
is by or on the order of a physician.

3. The disposable rectal speculum manufactured by Clearwater Colon Hydrotherapy,
Inc. is a Class I device. If the speculum is intended to be used with a Class I
colonic irrigation system, can the firm sell this device to an individual who does
not hold a prescription? What if the speculum were intended to be used with a
Class II colonic irrigation system? In this case, would Clearwater need to request
a prescription from the purchasers of the speculum?

First of all, let us clarify that there are no Class I colonic irrigation devices, and there
are no Class I speculums. The only Class I device in this product area is an enema kit
which is exempt from premarket notification. The Clearwater device is therefore a
Class II device and thus, a prescription would be required from the purchasers of such
speculum.
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4. Does the patient need to hold a medical or naturopathic prescription in order for a
therapist/practitioner to perform a colonic irrigation procedure?

The person eligible to prescribe the use of the device is regulated by each state and
may be different in each case.

5. In your letter, you stated the following: “Does the physician of the clinic be of the
same state and supervise as a medical director?”

We do not have a definite answer for this question as it may depend on state law.

6. In your letter, you stated the following: “On my original 510(k) Kathy Olvey
explained on the prescription statement on the Physician to be used in the biank
space and nothing else? Please confirm.”

According to 21 CFR 801.109, the prescription statement reads “Caution: Federal law
restricts this device to sale by or on the order of a .’ The blank is
to be filled in by the appropriate specialty, e.g., physician, dentist, veterinarian, etc.
Ordinarily, for colonic irrigation devices, the appropriate prescribing person would be
a physician; however, it may depend on state law, as described in the answer to
number four (4).

7. In your letter, you stated the following: “Does the actual therapy require that the
client/patient have a prescription from a physician for a (therapist) to give a colon
irrigation?”

We believe this is the same question as number four (4).

8. In your letter, you stated the following: “Can a Class I device be used on the
public in a commercial environment as a colonic irrigation?”

As noted in the answer to number three (3), a class I device is an enema kit. Enema
kits are regulated per 21 CFR 876.5210, and are intended to promote evacuation of
the contents of the lower colon, only.

9. In general, does a patient need to hold a prescription in order to purchase a Class I
device?

As previously mentioned, there are no Class I colonic irrigation devices only Class I
enema kits, which do not require a prescription.

10. In general, does a patient need to hold a prescription in order to purchase a Class I
disposable rectal speculum?
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If the disposable rectal speculum is intended to be used with an enema kit, a
prescription is not needed since enemas are not prescription devices. Any speculum
used with a colonic irrigation device is a Class II device and thus, a prescription
would be required from the purchasers of such speculum.

11. What are the regulatory requirements needed to be fulfilled by the manufacturers
of colonic irrigation systems and disposable rectal speculums?

These devices are regulated under 21 CFR 876.5220 either as Class II devices
requiring a premarket notification (510(k)) or as Class III devices requiring a
premarket approval application (PMA). Per 21 CFR 876.5220(b), if the device is
intended for colon cleansing when medically indicated, such as before radiological or
endoscopic examinations, then it would be considered a Class II colonic irrigation
device. However, if the device is intended for other uses, including colon cleansing
routinely for general well being, then it would be considered a Class III colonic
irrigation device. Therefore, depending on the indication for use, the manufacturers
of these devices must meet the requirements for submission of either a 510(k) or
PMA. The kind of information manufacturers need to submit in order to obtain this

approval or clearance is available through the Internet at
www.fda.gov/cdrh/devadvice/3122.html.

Additionally, manufacturers of medical devices (subject to premarket review or
notification) are required to follow the current good manufacturing practices set forth
in the Quality System regulation (21 CFR Part 820). They are also required to follow
the medical device reporting requirements set forth in the Medical Device Reporting
regulation (21 CFR Part 803).

Furthermore, if you wish to obtain additional information about all of the Food &
Drug Administration’s (FDA) requirements for manufacturers of medical devices you
may contact our Division of Small Manufacturers, International, and Consumer
Assistance at (800) 638-2041 or visit the above mentioned Internet website.

12. What are the penalties for not complying with the FDA’s regulatory
requirements?

Some of the regulatory actions initiated by FDA include but are not limited to
warning letters, seizures, injunctions, and/or civil money penalties.

13. What are the requirements needed to be fulfilled by colonic irrigation
practitioners?

In most states, colonic irrigation devices (including the speculums used with these
devices) can only be sold by or on the order of a physician.
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14. In your letter, you stated the following, “Can a manufacturer have one physician
write a prescription for all the equipment and speculums to there clients in
different states? (1) If they can, would the client still need to have a prescription
for therapy also?”

Unfortunately, we do not have an answer for this question. We believe that it is
dependent on the state and each case may be different.

We hope we have answered most of your questions. If you have any more specific
questions about how FDA’s requirements affect colonic irrigation devices or concerning

the contents of this letter, please do not hesitate to contact me at the letterhead address or
at (240) 276-0115.

Sincerely yours,

Paul F. Tilton

Chief

OB/GYN, Gastroenterology, and
Urology Devices Branch

Division of Enforcement A

Office of Compliance

Center for Devices and Radiological
Health
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